Храм Свети Власий

През 2010 година в Свети Влас е осветен храм “Св. Власий”. Църквата е построена на мястото на разрушен някога манастир. Този храм е един от най-красивите и отлично поддържани свети обители в България. Парченце от кръста, на който е разпнат Исус Христос е дарена на новопостроената църква “Свети Власий” от патриарх Вартоломей. Реликвата е вградена в златен кръст.

Христовият мъченик – Свети Власий

Свети Власий

Св. Власий е роден около 250 г. в областта Кападокия, в днешна югозападна Турция. Неговите родители, подобно на родителите на Пресвета Дева Мария, от малък го предават на Христа. А той, като възлюбва Господа, се врича да пасе Христовото стадо и става епископ.

По времето на езическите римски императори обаче, особено при Диоклетиан, всеки, посмял да откаже поклон пред езическите идоли и вярващ в Христос, сам подписвал смъртната си присъда. Започнали гонения и жестоки мъчения за християните. Оцелелите от мъченията вярващи бягали по гори и пещери. Св. Власий бил неотлъчно до тях, за да ги утешава, причастява и с молитви да лекува болните. Той станал приятел и на горските животинки.

И днес по молитвите на св. свещеномъченик Власий много мъже и жени от народа Божий – българи и чужденци, намират както изцерение, така и Христовия път, истина, и живот.

Паметта на Свети Власий се чества на 11 февруари.

Мъченичеството на Свети Власий става на 3 февруари 316 г. Светецът е изобразяван с епископска митра, палиум, жезъл (пасторал) и две кръстосани свещи (с които на неговия празник се благославят гърлата на вярващите).

Храм Свети Власий

Храм Свети Власий

Но защо древното селище Лариса е приело името на свети Власий?

На това място през XІV век благочестиви монаси са построили манастир, в който се е подвизавал и св. Теодосий Търновски, а районът на Лариса с близката планина и „голямото езеро“ (Черно море) много прилича на онова място, където живял свети Власий. В стремежа си да подражават на вярата му (виж Евр. 13:7), вероятно затова монасите са решили да приемат светеца за небесен покровител на тях, и на добитъка им, и кръстили обителта „Свети Власий.“ За съжаление, по-късно морски пирати разрушават и опожаряват манастира, остават само основите на храма.           

През 2008 г. двама братя, православни християни, възпитани от своите родители в страхопочитание и вяра в живия Бог, построяват върху старите основи нов храм. През 2010 г., в присъствието на многолюден народ, храмът е осветен от Сливенския митрополит Йоаникий, заедно с Вселенския патриарх Вартоломей. Храмът отново носи името на св. свещеномъченик Власий, където и днес има редовни богослужения.