Несебър

Старинният град Несебър е уникален пример за синтез на многовековната човешка дейност в областта на културата; това е място, където множество цивилизации са оставили осезаеми следи в единно хомогенно цяло, което хармонично се вписва в природата. Различните етапи на развитие на жилищната му народна архитектура отразяват етапите на развитие на архитектурния стил на Балканите и в целия регион. Градската структура съдържа елементи от второто хилядолетие пр. н. е., от древността и средновековието.

Средновековната религиозна архитектура, видоизменена чрез налагането на традиционните византийски форми, илюстрира декоративното керамично изкуство, характерната рисувана украса за тази епоха. Градът е служил в продължение на хиляди години като забележително духовно огнище на християнската култура.

Известен като Перлата на Черно море, българският град Несебър е бил непрекъснато населен повече от три хилядолетия. Реликвите от това сложно минало включват византийски църкви, древни укрепления и средновековни вятърни мелници, примери за които могат да бъдат намерени в стария град на Несебър, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

Разгледайте стария град на Несебър

Старият град на Несебър някога е бил собствен черноморски остров, но сега е свързан със съвременната част на града чрез изкуствен провлак. Това е колекция от къщи във филмов стил, датиращи от 18-ти и 19-ти век, в които приземните етажи с каменни стени са помещавали добитък, а дървените горни нива са приютявали хора. Сред тях са разпръснати руините на средновековни стени, византийски църкви и улични търговци, продаващи сувенири и занаяти.

Посещение на Археологическия музей в Несебър

Археологическият музей е отправна точка на самостоятелна обиколка на стария град на Несебър, осеяна с червени точки пътека, която се вие ​​по улиците. Неговата постоянна колекция „Несебър през вековете“ включва керамика, произведения на изкуството, статуи и бижута от всичките шест етапа от 3000-годишната история на града. Пътешествие през периоди, обхващащи енеолита, траките, гръцката, римската, византийската и българската цивилизация. Задължителните акценти включват колекция от сребърни монети от тракийската епоха, през която Несебър е бил едно от първите места в света, използващи пари в търговията.

Погледнете нагоре към Кулата Несебър

Старият град на Несебър все още е заобиколен от руините на древните си укрепления, датиращи предимно от византийската и средновековната епохи. Един от най-добре запазените им елементи е цилиндрична наблюдателна кула, разположена близо до входа, от северната страна на полуострова. Разходете се из периметъра на стария град, за да видите няколко византийски църкви и известните несебърски къщи от камък и дърво.

Посещение на Старата вятърна мелница

Старата вятърна мелница

Тази навесна структура се намира по средата на провлака, който свързва стария и новия град на Несебър. Датиращ от периода на Възраждането, когато градът е бил под османско владичество, той стои несигурно върху цилиндрична каменна основа, чиито дървени вретена приличат на гигантска паяжина. Няколко пейки до вятърната мелница гледат към курортните градове Свети Влас и Слънчев бряг, разположени на 5-7 км на север.

Разгледайте църквата на Христос Пантократор

Църквата на Христос Пантократор от 14-ти век стои на входа на стария град на Несебър и посреща посетителите със сложен екстериор от червени тухли и светъл камък. Високи вдлъбнати арки се редуват с фризове от декоративни чинийки и цветя във внушителен дисплей. Сега в сградата се помещава художествена галерия с произведения на български художници и останките от някои от оригиналните стенописи на църквата.

Играйте цял ден в Аквапарк Несебър

Аквапарк Несебър е дом на най-много водни атракции в цяла Европа (60 и расте). Има 38 пързалки, включително гигантския слалом – 146м изкачвания и спускания – и зашеметяващото свободно падане, което започва с почти вертикално падане от 10м. Успокойте разкъсаните си нерви или наздравете смелостта си, като доплувате до бара на басейна за коктейл или се отпуснете в беседка в бар Mediterranean.

Други забележителности на Стария Несебър

Освен музеите трябва да посетите Амфитеатъра. Намира се в южната част на града, на същата улица като Етнографския музей и много близо до църквата Св. Йоан Алитургетос (неосветен). За да намерите това място, след моста завийте надясно, без да навлизате в града. Минете малко по крайбрежната алея и ще видите стълба нагоре (близо до пристанището).

Амфитеатърът е уникален не само заради неговата живописност и възможността да се възхищаваме на красивата гледка към морето от височина, но и заради отношението на местните жители – вечер често има безплатни концерти. Например, фестивала на танците и и много други представления.

Друга важна атракция на Несебър се счита Турската чешма . Припомня епохата на турското владичество (1452-1878 г., повече от 400 години) в България. Освен това тук има запазени турски бани. Не можем да кажем, че чешмата и баните представляват нещо изключително. Ако не знаете какво да търсите, можете просто да подминете. По ирония на съдбата от вековното турско владичество в града не е останало почти нищо.

В града са запазени и византийски бани. Построени са през VI век. Още по това време през него е прокаран градски водопровод, от който се доставя водата. Термите имаха голям салон и няколко плувни басейна. Говори се, че някога там е почивал император Константин IV Погонат. Смята се, че благодарение на сложната система на акведукта, в различните помещения се поддържа различна температура на водата и въздуха, което позволява на местните да се насладят на къпане и температурен контраст.

Несебър стария град